Nejbližší akce

26.04.2024

Hluk 2024 - jaro

25.05.2024

AIR RACES BRNO 2024

01.06.2024

Rakovnické minimakety 2024

Minimakety v Týnci 2013 - Panenský Týnec 12.10.2013

12.10.2013 se na letišti Panenský Týnec uskutečnila přeložená soutěž minimaket, konkrétně kategorie M-min a CO2 + elektro. Avizovaná soutěž v kategorii RC minimaket se nakonec zrušila vzhledem k absenci letových rozhodčích (příští rok bychom to chtěli napravit). Vzhledem k tomu, že počasí ani tentokrát akci moc nepřálo, velmi nám pomohl azyl v klubovně místního aeroklubu, kde probíhalo bodování a kde většina zúčastněných trávila v teple předletové dopoledne. Bodování se zhostil Mirek Rohlena s Martinem Hartlem a oběma jim za to patří velký dík. Soutěž se létala dle nových pravidel a bodovačům dal před zahájením malé školení sám jejich hlavní tvůrce, Antonín Alfery.

Kategorie CO2 a elektro se létala dohromady a Tmax byl před začátkem soutěže stanoven na 40 sec pro oba druhy pohonu. S odstupem doby lze říci, že to bylo dosti málo a o všem nakonec rozhodovaly jen body ze statiky. Poučení pro příště. Oproti původnímu očekávání bylo nakonec k bodování předloženo poměrně dost modelů. Velkou měrou se na tom podílela rodina Alferyů, kteří s sebou ještě přivezli Jirku Doležela. Také jim patří velký dík a můj obdiv za to, že vážili tak dalekou cestu v nejistém počasí.

Z novinek nejvíce upoutal krásný a pečlivě provedený Morane Saulnier A.1 Antonína Alferyho a novotou zářící racer Bonzo Martina Huka. Pozornost však poutal také krásný dvoumotorový Vertiplane Vladimíra Alferyho. U maket CO2 a elektro žádné novinky nebyly, potěšující je však zájem o tuto kategorii, který evidentně u soutěžících je.

Kolem poledne bylo dobodováno a začal přesun soutěžících na letovou plochu. Znamenalo to přejet asfaltovou runway na druhou stranu, kde byla postavena vzletová deska a soutěžící mohli začít po nahlášení u časoměřiče se soutěžními lety. Vítr kolem 5m/s postupně slábl a soutěž se dolétávala prakticky za úplného bezvětří. Mlha si nakonec dala také říci a soutěž odlétat umožnila.

Ve dvacetinkách dominoval od začátku do konce Antonín Alfery, který předváděl vyrovnané lety se svou Airacobrou a také s novým Moranem, se kterým nakonec vyhrál. Michal Křepelka neúnavně létal se svým hornoplošným Bede4 a tento mu také nakonec vylétal medailovou pozici – 2.místo. Krásné vyrovnané lety předváděl také Jirka Doležel z Brna se svým Nanzanem – 3.místo. Je neuvěřitelné, jak tato dolnoplošná stihačka stabilně a pomalu létá! Těsně za stupni vítězů zůstal Adam Jeník, který předvedl zdařilé lety s Vindicatorem, který známe z halových soutěží přesných maket. Bonzo Martina Huka skrývá překvapivý letový potenciál, což bylo vidět už na Pistaciu tohoto typu v Pelhřimově. Takže až ho Martin zkrotí, tak se máme na co těšit.

Zdánlivě nevhodné počasí překvapivě přálo motorům na CO2 a tak modely všem poletovaly nadmíru dobře. Kdo vyhrál, snad už ani nemusím psát…… ☺. Spojení maket na CO2 a elektro není dle mého názoru to pravé ořechové. Velká alchymie pro dosažení letového maxima u sifonů by měla být hodnocena samostatně. Ačkoliv nechci snižovat umění vyladit elektromaketku, tak dosažení stejného času dá nepoměrně méně úsilí a umu soutěžícího. O tom ale již diskuze probíhá a v tomto článku do toho nechci více zabředávat.

První soutěž minimaket na Panenském Týnci máme tedy za sebou snad úspěšně a nezbývá než se těšit na příští rok. Termín v kalendáři bude zcela určitě poupraven dle časových dispozic soutěžích a dle aktuální předpovědi počasí. Samozřejmě bude vše v dostatečném předstihu vyvěšeno na webu Minimakety.cz. Rád bych také odlétal tuto soutěž jako samostatnou akci konanou v daný den na Panenském Týnci, a to z důvodu využití rozlehlé travnaté plochy na konci runwaye s absencí asfaltových ploch letiště, které pro naše modýlky nejsou moc šetrné pro přistání.

Nakonec bych rád ještě jednou poděkoval všem zúčastněným, dále rodině Alferyů za technickou pomoc a podporu, sponzorům za ceny, které věnovali (SFA, PVK a.s., Jirka Doležel), a také Martinovi Hukovi za pomoc při organizaci a za zajištění kvalitního občerstvení.

[Ondřej Krucký]

Výsledková listina kategorie M-min 1:20

Výsledková listina kategorie M-CO2/elektro

Fotogalerie