Boeing PT 17 Stearman - Lattlesnake, peanut

Stavba konkrétních minimaket a létání s nimi, foto a video

Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník

Odpovědět
Robert Pajas
Reakce: 37

Boeing PT 17 Stearman - Lattlesnake, peanut

Příspěvek od Robert Pajas » 09 úno 2011 00:22

Dnes mi přišel balíček od Jiro Sugimota a nedá mi to, hoši, a musím se s vámi podělit. Kvalitou LASER-CUT stavebnic Lattlesnake ve velikosti M-oř jsem tak nadšen, to se nedá popsat - viděl jsem již dosti stavebnic v reálu i na netu, ale kvalita Lattlesnake předčila očekávání.
Přišlo i Zero, ale to tu nebudu popisovat, to víme že je dokonalý a je zde:
http://www.backyardfactory.net/project13/blog/

Schválně jsem si nechal u Pecky otevřít obří vlajkovou loď firmy Guillows - Stearmana o rozp. asi 80 cm - a byl jsem zklamán, hrůza balsa, strašný výseky (rozseky) a jetý výlisky. Lattlesnake je v peanutu úplně perfektní. Sámo, může se stát, že něco nebude sedět - jsem totiž první, kdo ho bude stavět krom konstruktéra kitu, neboť je to seriový kus číslo jedna -, ale nepředpokládám to...
http://www.lattlesnake.ecnet.jp/ppt17.html

Na obrázku je vidět jemnost řezů, které jsou tenčí než čáry na kvalitních pláncích (!), 24 podélníčků 0,8x0,8 na trupu - žádná fušařina z osmi jedenapůlek! Povšimněte si, že stavebnice obsahuje i stojánek na sestavení křídel.
Návod na osmi stranách A4 obsahuje vlastní stavební plánek, parts listing a 28 kvalitních step by step fotografií stavby.

Jediné, co mi nesedí, je počet žeber, je totiž poloviční - a zrovna Stearman by se dal udělat komplet, ikdyž je to jen ořech. Také zadní nosník je nemaketově na povrchu křídla. To se tá vyřešit tím, že alespoň horní křídlo napáskujeme a je to...

http://www.lattlesnake.ecnet.jp/
Přílohy
DSC00997_800.jpg
DSC00997_800.jpg (115.78 KiB) Zobrazeno 4057 x
DSC00996_800.jpg
DSC00996_800.jpg (119.17 KiB) Zobrazeno 4057 x
0

Pavel Stráník
Reakce: 39

Re: Boeing PT 17 Stearman - Lattlesnake, peanut

Příspěvek od Pavel Stráník » 09 úno 2011 07:18

Předem musím uvést že nejsem nijaký obdivovatel stavebnic, takže mě tvé nadšení moc nebere. Z těch dvou fotek mám dva zcela opačné pocity - za prvé na stavebnici překvapivě kvalitní balza a velice pěkně laserem řezané díly, to je plus, za druhé ale konstrukce je poněkud zvláštní, řekl bych že takto se u nás dělaly minimakety začátkem sedmdesátých let, dnes jsme určitě o hodně koňských délek vpředu, to je zase minus. Pravda ale je že tak jak dnes modely stavíme se do stavebnice nedá převést.
0

Robert Pajas
Reakce: 37

Příspěvek od Robert Pajas » 09 úno 2011 10:46

Naopak, konstrukční řešení je přímo parádní, přesně to, co mi vyhovuje - nádhera! Jasně, že horní křídlo a ocasky udělám po svym, trup se mi líbí se všim všudy.
Jen jestli to bude sedět - to je hlavní úskalí stavebnic.
Stavebnice sou na maketu většinou nepoužitelný, ale na vořechy a dvacetinky to stačí.

(např. zrovna Stearman maketa by šel scale construction trup příhrada + karoserie, to máš pravdu...)
0

MartinV
Reakce: 0

Příspěvek od MartinV » 09 úno 2011 14:03

Ahoj,
to je super, mam len jednu otazku, ten biely panak pouzity ako drziak je sucastou stavebnice alebo sa objednava osobitne ? Zial znakove pismo neovladam :)
MV
0

Odpovědět