897

Stavba konkrétních minimaket a létání s nimi, foto a video

Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník

Odpovědět
discobolos
Reakce: 15

897

Příspěvek od discobolos » 08 úno 2012 01:46

Tak nějak, když jsem si přečetl slovo nestor v jiném vlákně, jsem si uvědomil, že jsem vám zatajil jednu věc (i když někteří už o tom veděli dříve než já).
To číslo ve jménu vlákna je jméno knihy, kterou sepsal Zdeněk Raška. A to jméno=počet postavených modelů. Takže to snad logicky patří mezi modely.
Původně jsem měl tuto knihu připravenu jako cenu pro soutěž v Trnávce, ale vzhledem k tomu, že nakonec soutěžících bylo méně než cen, které jsem měl připraveny (dík velkorysosti pana Jelena z firmy Jeti model), nechal jsem si ji.
Pokud byste rádi nakoukli, jak vypadá, je to možné zde:
http://www.minfo.cz/leteckymodelar/view ... 2011030001
Knihu je možno koupit u Jeti model a stojí 100 Kč.
Zatím jsem ji sice nepřečetl celou, ale z toho co znám, se sám před sebou stydím, jaký jsem vedle Zdeňka bordelář. On si již od mládí vše poctivě zapisuje, takže pak je z toho schopen sepsat i "modelářské paměti".

Snad tím neporuším autorská práva, když zde napíšu jednu "ochutnávku":

Každým rokem začátkem října se koná setkání modelářů v Ražňanech. My, parta modelářů kolem Zdeňka tohle setkání bereme jako návštěvu u přátel s polétáním a zároveň jako ukončení modelářské sezony. Počasí v té době bývá již nestálé, ale tam je vždy jako vystřihnuté z nabídkového katalogu na báječnou dovolenou někde u moře. Není proto vyjímkou, že chodíme ve dne jenom v tričku. Modelářské tričko s emblémem německého vydavatelství modelářského časopisu FlugModell und Technik měl Zdeněk právě oblečené. Na jeho zádech se vyjímala počáteční písmena tohoto časopisu FMT. tohle zaujalo jednoho místního asi osmiletého klučinu, který nenápadně sledoval Zdeňka při debatách o létání. Stále mu byl v patách, až se konečně odhodlal a oslovil jej "Paně, čo to znamená to FMT na Vašom chrbátě?" Odpověď byla okamžitá a výstižná. "Víš ogare, já su z Frenštátu, a protože su malé, tak to znamená Frenštátský Malý Trpaslík..."

D
0

Steve
Reakce: 46

Re: 897

Příspěvek od Steve » 08 úno 2012 07:16

Chtěl jsem si ji na Jeti Model Meetingu koupit a než jsem se k tomu dostal, byl jsem "odchycen" :D autorem a obdarován :) :)
Doma jsem si ji večer na chvíli otevřel a - přečetl na jeden zátah!
Paráda!
Nejen že si p.Raška všechno pečlivě zapisuje, ale právě o víkendu, při pohledu na své projekty, jsem si uvědomil, že když model začal, tak jej i dokončil. To když jsem přemýšlel, co vlastně všechno jsem postavil nebo začal stavět a nedostavěl. Tu disciplínu bych teda chtěl mít!
Nejsilnější stránkou jsou ale příběhy ze života. Neměl to skutečně jednoduché, už jen proto by si někteří měli tu knížku přečíst. Ač je jiná doba, je to poučné.
Nedávno mu zemřel bratr Jiří, věřím, že Zdeněk tady bude "nafurt"! :D
0

Bayeux
Reakce: 3

Re: 897

Příspěvek od Bayeux » 08 úno 2012 13:56

Nemohu nenapsat, že když jsem se kdysi o knize prvně dozvěděl (nevinná poznámka v textu úvodníku jednoho z RC časopisů), byl jsem snad schopný si pro ni do Frenštátu i zajet! Ale kniha přijela za námi i s autorem - dostali jsem ji s tátou a nádherným věnováním. Ajá po jejím přečtení na jeden nádech sedl ke scaneru a celou jsem si ji "zdigitalizoval", pro generace příští (co kdyby...). Nosím ji i v mobilu a rád v ní listuju, skutečně doporučuji všem - a zvláště některým !
A zrovna dnes jsem dopoledne mluvil dlouze s přítelem Štefanem G. - a mluvili jsme mimo jiné o historii, i Zdeňkovi (a jeho bratrovi). Velmi bych byl rád, kdyby i tento PAN CO2 své paměti sepsal...
0

Odpovědět