Nejbližší akce

26.04.2024

Hluk 2024 - jaro

25.05.2024

AIR RACES BRNO 2024

01.06.2024

Rakovnické minimakety 2024

F4F 2010, Teplice 25. a 26.6.2010

Naše největší soutěž halových maket se konala opět v Teplicích v prohřáté patnáctimetrové hale - tomu odpovídaly i skvělé výkony oříšků a pistácií, kde stosekundové časy nebyly vzácností. I v ostatních kategoriích se dařilo. V loňské reportáži jsme se podrobně věnovali modelářům a jejich modelům. Letos připomeňme dobré výkony a proběhněme kolem novinek.

V pistáciích kraloval Fike E stavěný mnoha modeláři jako vhodná předloha. Čeští modeláři jej většinou staví dle Alferyho plánku a narozdíl od naprosté většiny oříšků a pistácií s ním létají v pravé zatáčce. Antonín Alfery létal loni s oříškem Mustanga přes 100s, což jsme považovali za nedosažitelnou hranici, na kterou dosáhl jen Adam Jeník. Letos, když A. Alfery viděl parádní výkon zkušeného Dušana Garby s ořechem Farmanem (111s) a když viděl "svého" Martinova Fika létat 99,4s, tak to prostě víc natočil a s Fikem zaletěl 105 s a s Heinkelem 133 s - no a co, no...

Syn Vladimír Alfery zase šteloval tak dlouho neúnavně své kondenzátorové mikromodely (zdroj = kondenzátor), až přiměl Štefana Gašparína vstát od svého stolku a jít to obhlédnout: "Zajímavé toto..."

Když jsem trapnou netrpělivostí rozsekal na maděru svého Bulldoga se speciálním Gašparínovým CO2 devítiválcem, dodal Štefan: "Ale výkon to má..."

Novinky – snad na žádnou nezapomenu

"Ježdění po zemi ti dycky šlo..." Neznervózněl jsem a postupně jsem zvedl svou zbrusu novou D.V-ku ze země a zalétal ji. Velmi mě mrzelo, že se to samé nepovedlo Martinu Hukovi s nejkrásnějším modelem soutěže - Albatrosem D.II; těšil jsem se na dva Albatrosy ve vzduchu. Nový černotmoucí oříšek Bü-131 Viktora Lukáče létal opravdu maketově krásných 78s. Kachna (oříšek) Voisin Canard Davida Paskieviče překvapila svým klidným letem snad všechny, získala právem 3. místo. To samé ve velikosti pistácio Martinu Hukovi moc nelétalo a už je tam elektromotorek. Martin krásně létal se Sorrellem Hiperbipe (66s). Co do perfekní práce se stříkací pistolí se Hiperbipu podobal Křepelkův Thorp T-18 Tiger, který soutěžně neletěl. Co se týče hromady Fiků, nevím, které byly nové a které ne. (Existují však, myslím, určité létavé typy modelů, ktére lze s prominutím navždy prohlásit za "staré".)

V elektrikách/CO2 byly v Teplicích poprvé: moje Avro 504 K - malinký model 1/48, rovněž malinký Contester Martina Huka, oprášený veliký Rapid M. Křepelky na CO2 motor GM-120, B2E a Sopwith Tabloid - oba v měřítku 1/48 - stavba V. Alfery, Bristol Bulldog, kterého jsem rozbil. V RC-min byl nový Vickers FB.8, Avro 522A D. Paskieviče a Bü-133 D. Mikloviče, též miniaturní modely.

Poděkování

Jako loni i letos musím poděkovat organizátorům za perfektní práci – vpodstatě ihned po dolétání soutěžních letů byly připraveny výsledky a ceny. Za přímo geniální považuji nápad vložit do cen několik výtisků časopisu Gurmán, což pomohlo mnohým modelářům elegantně překonat těch pár vyčítavých pohledů svých žen při pozdním návratu ze soutěže.

Podrobnější reportáž vyjde v srpnovém čísle časopisu Model Hobby Magazín. A aby tento příspěvek nebyl jen fragmentem tištěné reportáže, připojuji článek, jak teplickou soutěž viděl jeden z organizátorů, Viktor Lukáč.

[R.Pajas]

Výsledková listina kategorie M-oř (Peanuts) ve formátu PDF (52kB)

Výsledková listina kategorie M-pist (Pistachios) ve formátu PDF (49kB)

Výsledková listina kategorie Maket poháněných CO2/Elektro (F4E) ve formátu PDF (49kB)

Výsledková listina kategorie Maket poháněných gumovým svazkem (F4D) ve formátu PDF (49kB)

Výsledková listina kategorie Rádiem řízených minimaket (RC-min) ve formátu PDF (49kB)