Nejbližší akce

26.04.2024

Hluk 2024 - jaro

25.05.2024

AIR RACES BRNO 2024

01.06.2024

Rakovnické minimakety 2024

F4IN 2013 - 23.6.2013, Pelhřimov

V neděli 23.6.2013 se v Pelhřimově uskutečnil sedmý ročník soutěže halových minimaketářských kategorií zvaný F4IN. Hala dostala novou podlahu, takže odpadlo nepříjemné poskakování modelů na nerovnostech. Soutěže se zúčastnilo 15 aktivních minimaketářů, diváky a aktivní návštěvníky nepočítaje. Létalo se 6 kategorií – volné makety na gumu F4D, na CO2/elektro F4E, M-oř, M-pist a RC-min. Házedla F1N organizoval Dušan Garba. Soutěžící mohli do soutěže přihlásit 2 modely, což bylo využíváno jen zčásti. Nejvíce byla modely obsazena kategorie M-oř (18 modelů). Potěšující je zvyšující se zájem i o ostatní halové kategorie, v F4D soutěžilo 7 soutěžících, v F4E a M-pist po pěti soutěžících. RC-min byla obsazena spíše symbolicky a házedla mají již tradiční sestavu tří nadšenců.

Soutěžilo se převážně se staršími modely, ale k vidění bylo i pár modelů nových, zde jsou: Viktor Lukáč létal v kategorii F4D s oříškem Fly Bi-baby a Pavel Stráník pro tuto kategorii připravil Sopwith Baby, se kterou jindy úspěšně soutěží v kategorii oříšků. V kategorii F4E ovládl vzduch zvuk motorů na CO2. Michal Křepelka v sobotu večer osadil motorem G-43 dvacetinku PB-6 Racek a úspěšně s ní soutěžil. Tonda Alfery provedl to samé před rokem se svou dvacetinkou WKF 80.05 a nyní ji hodlal vyzkoušet v hale, což se také povedlo. Martin Huk přivezl Škodu D.1 na motor G-28 a Ondra Krucký soutěžil s Kuňkadlem na G14, oba ve velikosti oříšku. V kategorii M-oř (F4F) přivezl nové modely Viktor Lukáč – Pipera Pa-18 a L-18. Dušan Garba měl nový dvouplošník Ametyst Falkon, Martin Huk měl premiéru s Nakajimou Ki-43 Oskar a Ondra Krucký létal s novým Jodelem D-9. Martin Hartl létal se starším, ale velmi pěkným a neokoukaným modelem Hornisse. Kategorii M-pist oživil novým modelem Martin Huk, když přivezl čerstvě dokončený model racera Wittman Bonzo.

Soutěž začala v 9hod., kdy se po úvodním briefingu rozjel trénink, soutěž F1N a bodování modelů. V poledne začaly létat soutěžní lety oříšky a pistacia a poté následovaly lety maket. Kategorie RC-min pak uzavírala našlapaný program.

Střípky ze soutěžního klání:

F4D/E: … není jednoduché zkrotit pro halové létání modely osazené CO2 motory Štefana Gašparína. Jednou se model neodlepí od země, jindy stoupá ke stropu, kde se motor zastaví a model letí střemhlav k zemi, rozložen na kusy… Je to adrenalin, který může hravě konkurovat létání venku, když model splývá s termickou bublinou a mizí v dál. Nejvtipnější na tom je, že nezáleží na velikosti haly, je to omezení, ale i kouzlo kategorií halových maket. Jsou makety, které předvedou jen jeden let a je štěstí, když se povede. Tak tomu bylo v i případě vítězného Robertova Flycatchera. Ale když je model zalétaný, pak je to velká radost. Jednoznačně nejlepší lety předváděl nepříliš složitý Saiman 200 (v měřítku 1:20) Honzy Drážka. I u již zalétaných maket se dá nadále zlepšovat průběh letu, jak bylo vidět u vítězného Nieuporta 11 Michala Křepelky. Kuňkadlo Ondry Kruckého bylo jedním z nadějných létavců, ale bylo zastaveno zákeřným stropem, konstrukce vzpěr držících křídlo nevydržela a rozložený model se snesl k zemi. Podobným způsobem dopadlo více modelů.

M-oř: V této kategorii byly k vidění lety přes minutu a většinou bez většího trápení. Vítězný Heinkel He-70 Tondy Alferyho letěl skvělých 90s. Nedávno jsem nahlížel do starších Modelářů, kde je o modelu zmínka a počítám že Heinkelu bude táhnout na třicítku…

M-pist: Jak je již na F4IN zvykem (viz reporty z předchozích ročníků), v kategorii M-pist některé modely překvapí a zaletí perfektně provedený akrobatický prvek. Tentokrát to byla bezchybná plochá vývrtka na zádech Adamova malého Bückera Bü-131, do které se model sám uvedl po nárazu do stropu. Model předvedl ještě hezčí vývrtku, než jakou pamatuje Berounská hala u oříška Fokker E.III Petra Konopáska.

RC-min: V kategorii rádiem řízených minimaket se zúčastnili klání jen dva soutěžící – tradičně Pavel Stráník a Martin Huk – ten po prvním, dost chaotickém, letu rezignoval a jeho modelu se ujal Vláďa Alfery, který sestavu bez problémů zaletěl. Příští rok by bylo fajn, kdyby Pavla prověřilo více soupeřů.

Soutěž F4IN 2013 se uskutečnila díky nasazení mnoha účastníků, ale zvláště bych rád poděkoval Vláďovi Vaňkovi a bodovačům, které považuji za jeden z pilířů soutěže. Víceméně každý nějak pomáhal, to je do budoucna trend, který bychom chtěli zachovat. Další ročník F4IN 2014 se uskuteční opět v Pelhřimově. No a na závěr se sluší i poděkovat sponzorům: Vláďovi Vaňkovi, SFA-models.com, Tondovi a Vláďovi Alferyovým, Ondrovi Kruckému, Honzovi Drážkovi.

A pro doplnění ještě pár odkazů na videa:

Nieuport 11, M. Křepelky

Saiman 200, H. Drážka

Dewoitine M. Křepelky a Bü-131 A. Jeníka

Bonzo Wittman, M Huka

Heinkel He-70, A. Alferyho

Fokker F.VII/3m, R. Pajase

Hornisse, M. Hartla

Racek R-7, M. Hýla

[Martin Huk]

Výsledkové listiny jednotlivých kategorií ve formátu PDF (62kB)

Fotogalerie (foto O. Krucký, M. Hýl, M. Huk)