Nejbližší akce

26.04.2024

Hluk 2024 - jaro

25.05.2024

AIR RACES BRNO 2024

01.06.2024

Rakovnické minimakety 2024

Halovky Hlučín 2021, Hlučín 27.6.2021

Pohled na sportovní halu v Hlučíně

Pohled na sportovní halu v Hlučíně

Soutěž Halovky Hlučín měla svůj první ročník v roce 2019. Soutěž v kategoriích F1N a P-3 měl tehdy organizovat klub Meteor Havířov, v osobě Poldy Walka. Jeho nadšení pro halové kategorie bohužel nesdíleli kolegové z klubu. Polda chtěl soutěž zrušit, ale protože v hale byl zamluvený termín a soutěž byla řádně nahlášena v kalendáři, rozhodli jsme se organizaci soutěže převzít my z MK Fryčovice. Soutěž se vyvedla a hala v Hlučíně se stala na nějaký čas naší "domovskou". V roce 2020 proběhl ve stejné hale Memoriál Rostislava Sýkory, soutěžilo se v kategoriích F1N, P-3, A-6 a s maketami F4D, M-oř a M-pist. Soutěž se stihla dokončit v rozumném čase jen díky velmi malé účasti maketářů. Rozhodli jsme se proto, že už časově náročné kateorie P-3 a A-6 kombinovat s maketami nebudeme. Abychom ale makety z našeho "portfolia" nevyřadili úplně, vymysleli jsme jako pokračování soutěž Halovky Hlučín. Přidali jsme k maketám soutěž F1N, jednak proto, že tuto kategorii u nás v klubu létáme, jednak protože je hala racionálně využita v době, kdy se makety bodují. Příspěvek soutěžáků pak umožňuje zaplatit halu, kterou by jinak maketáři museli platit formou dosti vysokého startovného. Původní květnový termín se díky koronaviru stihnout nepovedlo, soutěž jsme proto přeložili na konec června . o prázdninách je hala uzavřena. Termín to byl trochu šibeniční vzhledem k začínajícím prázdninám a dovoleným, ale účast nakonec předčila očekávání hlavního pořadatele.

Jedinou kaňkou byla slabá účast žáků v kategorii F1N. Ale to silně ovlivnil fakt, že modelářské kroužky se prostě letos nekonaly. Soutěž tak v žácích zachránily rodiny Tomíčkova a Zdrálkova. Účast v seniorech vylepšili maketáři, sešlo se tak deset soutěžících, z toho jeden junior. Žákovskou soutěž vyhrál František Tomíček ze Štěpánkovic, před sourozenci Zdrálkovými. Druhý byl Vojta, třetí Zuzanka, oba z MK Fryčovice. Soutěž seniorů vyhrál domácí Dušan Garba, který tentokrát bojoval nejvíce sám se sebou - celkový čas 114,3 sec. Druhé místo obsadil Tomáš Kellner z MK Mokré Lazce - 111,2 sec., před maketářem Jirkou Doleželem. Ten, ačkoli říkal že to létá jen do počtu, dosáhl velmi pěkného výkonu 108,6 sec.

Vítěz kategorie M-oř, Albatros D.I Roberta Coka

Vítěz kategorie M-oř, Albatros D.I Roberta Coka

Během létání házedel se pilně snažila dvojice bodovačů Jiří Tamfal a Jiří Doležel. Nakonec se jim sešlo celkem 9 modelů M-oř, 5 modelů M-pist a 4 modely F4D. Kolem poledne měli obodováno, začalo se tedy létat. Ráno před soutěží řešil Luboš Koutný dilema, který oříšek přihlásit do soutěže. Měl jich celkem pět. Ještě hůř na tom byl Robert Cok, ten jich měl v bedně snad sedm. Konkurz tak vyhrál letitý Zlín Z-50M a Sopwith Snail v případě Luboše. Robert vybral ověřené SE-5A a Albatros D.I. Krásné lety předváděl Jirka Doležel se Sonex OneX, nakonec nejlepší start 66 sec. Smůlu měl Robert Cok se SE-5A, nejlépe staticky hodnoceným modelem. Při letu narazil do pilíře a poškozený model již nemohl pokračovat v soutěži. Robert si to ale vynahradil s druhým modelem Albatros D.I, nejlepší let 66 sec. Nejdelší lety předváděl Luboš Koutný s letitým Z-50M, nejlepší start 71 sec. Bohužel na modelu je už vidět jeho věk, takže poněkud ztrácí ve statice. Dušan Garba létá stále pouze s Farmanem F-450, který ale i dnes dokáže lety přes minutu - nejlepší let 63 sec. Lohner AA Jiřího Tamfala létá sice vysoko, ale poněkud rychleji, nejlepší let 29,6 sec. Více asi čekal od svého AIR-1 i Dušan Miklovič - nejlepší let 41 sec. Soutěž vyhrál Robert Cok s Albatros D.I před Jiřím Doleželem s Sonex OneX a Dušanem Garbou s Farman F-450.

V soutěži M-pist se sešlo 5 modelů. Luboš Koutný po dlouhém hledání nalezl ve sklepě alespoň svůj Hornisse. Soutěž ovládl se svými hydroplány ze Schneiderova poháru Jiří Doležel. Jeho Sopwith Rainbow dokázal letět téměř 40 sec., Fairey N 10 jen o něco méně - 33 sec. Díky výborné statice a velkému nadhodnocení zvítězil "o parník". Druhé místo obsadil Dušan Garba s menší verzí Farmana F-450, letový čas 26 sec. však není nijak oslnivý. Třetí místo díky handicapu ze statiky obsadil Luboš Koutný s Hornisse, nejlepší let 45 sec.

Vítěz kategorie F4D, Bleriot IX-2 Dušana Mikloviče

Vítěz kategorie F4D, Bleriot IX-2 Dušana Mikloviče

Soutěž F4D měla poněkud překvapivý průběh. Staticky nejlépe hodnocený Pfalz A-1 Jiřího Doležela měl značné problémy v letové části a Jirka nezapsal ani jeden hodnocený let. Zato novotou zářící krásný a do detailu zpracovaný Blériot IX-2 Dušana Mikloviče předváděl krásné lety a při druhém letu zaznamenal maximální počet bodů. I Robert Cok měl tentokrát problémy dosáhnout minimální délku letu a zaznamenal tak jen jeden hodnocený let. Tak trochu ze zadních pozic útočil na stupně vítězů Luboš Koutný s Číhák Rapid. Ač po statice poslední, každým letem se zlepšoval a díky poslednímu se probojoval na druhé místo. Zvítězil Dušan Miklovič s Blériotem, před Lubošem Koutným s Čihák Rapid. Třetí byl Robert Cok se Zlín Z-226.

V mezičase mezi soutěžními lety předváděl Robert Cok své skvosty. Avii B-534, Il-2, Bristol F2b Fighter. Luboš Koutný otloukal o zdi dvoumotorového D.H.103 Hornet a ANT-25, připomínající motorizovaný větroň.

Vyhodnocení proběhlo u házedel hned po skončení letové části, makety pak až na závěr. Protože jsme letos nesehnali žádné sponzory, pouze nejlepší dostali drobné ceny, ostatní pak diplomy. I tak se všem létání v hale v Hlučíně líbilo a slíbili přijet zase za rok.

[Dušan Garba]

Výsledková listina kategorií halových maket

Výsledková listina kategorie halových házedel

Fotogalerie (foto: Dan Pavelek)