Nejbližší akce

26.04.2024

Hluk 2024 - jaro

25.05.2024

AIR RACES BRNO 2024

01.06.2024

Rakovnické minimakety 2024

Pavel Stráník: Focke-Wulf Fw-190A od firmy Flying Styro Kit

Díky spolupráci s firmou Flying Styro Kit v dobách kdy ještě existovala, vyvíjela a vyráběla RC minimakety z vakuovaného Depronu (či jakkoliv jinak nazývaného EPS), jsem měl možnost získat polotovary, z nichž stavebnice vznikaly. Na jednu stranu stavba z takových dílů byla výrazně složitější a náročnější než dokončení komerční stavebnice, na druhou stranu se tím otevřel prostor pro vlastní úpravy některých partií, kde výrobce buď více dbal na maketovost než na aerodynamické požadavky, případně naopak pro účely seriové výroby musel některé detaily řešit jinak než jsem považoval za optimální. No a v neposlední řadě si člověk mohl opravdově zamodelařit dle vlastní libovůle, ne se jen ocitnout v pozici osazovače či zapojovače.

Dnes nemá cenu popisovat vlastní postup stavby z vakuovaných polotovarů, protože FSK který byl schopen stavebnice v tomto stavu modelářům poskytnout již neexistuje a získat je v tomto stádiu výroby od ostatních výrobců je víceméně nemožné. Takže přiložené fotografie snad mohou ukázat jak lze k dokončení komerční stavebnice z tohoto (a asi nejen konkrétně jen z tohoto) materiálu přistoupit.

No a v neposlední řadě lze vidět, že i velmi vážné poškození, kterému bohužel model z tohoto materiál není schopen odolat tak dobře jako stavebnice z EPP či jiných pěněných materiálů, lze celkem zdárně opravit, až k nepoznání.

Měřítko: 1:13
Rozpětí: 810mm
Letová hmotnost: 400g
Baterie: LiPol 1000 - 1250 mAh
Motor: MPJet AC 28/7-35D (velký modrý)
Vrtule: třílistá FSK
Regulátor: MGM 18A
Ovládané funkce: Motor, křidélka, SOP, VOP, odhoz bomby

[Pavel Stráník]