Nejbližší akce

26.04.2024

Hluk 2024 - jaro

25.05.2024

AIR RACES BRNO 2024

01.06.2024

Rakovnické minimakety 2024

Jeti model meeting, Hranice 18. a 19.8.2007

Modelářskou show Jeti model meeting navštěvuji již drahnou řadu let a tak jsem si i letošní 13. ročník nenechal ujít. Akce se již poněkolikáté konala na letišti aeroklubu Hranice a jako tradičně byla velmi dobře pořadatelsky zajištěna. Účast modelářů a předváděných modelů byla zase trochu početnější než před rokem, 97 registrovaných pilotů a řada dalších kteří své modely jen vystavili, ale neregistrovali se. Diváků bylo také hodně, i nějaké to modelářské zboží bylo možné na stáncích a z kufrů aut zakoupit, mnohdy za příjemnou cenu. Prostě typická modelářská show, jedna z těch několika tuzemských elitních.

Nebudu popisovat průběh akce, ten byl více či méně podrobně popsán ve všech modelářských časopisech. Zaměřím se na modely, které lze zařadit do kategorie RC minimaket a které jsou většinou v oficiálních reportážích opomíjeny pro záplavu obrů a show modelů. Popravdě ale minimaket bylo méně než dříve a mám pocit, že jejich osamocená vystoupení moc zájmu nevzbudila. Řekl bych že model na podobnou akci dnes již vypadá trochu jinak a diváci logicky chtějí vidět něco víc než to co se denně předvádí na každém klubovém letišti. Kudy v této kategorii pro změnu cesta vede jsou hromadná vystoupení malých modelů a naštěstí si toho někteří aktéři jsou vědomi. Tak hned na úvod bylo k vidění společné předvedení dmychadlových modelů firmy Alfa model, poznamenané bohužel jednou z mála letošních havárií, kdy prý pro poruchu přijímače zbyla z jednoho Douglasu A-4 Skyhawk jen hromádka Depronu. V dalším hromadném vystoupení, tentokrát již vrtulových modelů, jsem se připojil ke třem členům rodiny Alferyů i já a snad se nám podařilo navodit atmosféru vzdušného souboje z druhé světové války, kterého se zúčastnily dva Spitfiry Mk.V a Fw-190D od Alfamodel pilotované otcem a syny Alferyovými spolu s mým Me-109G z produkce FSK. Následující společný let stejných pilotů, ale s jinými modely, svedl dohromady i dvě dvoumotorové RC minimakety, Bristol Beaufigtera od Alfy s funkčním zatahovacím podvozkem a klapkami Tondy Alferyho a mé nové De Haviland Mosquito od FSK. Dalším, a bohužel už jediným, společným vystoupením byl známý a pěkně choreograficky provedený fiktivní souboj modelů Boeing B-17 Petra Hrubeše, Twin Mustang Tomáše Ciniburka a Me-110, doplněný pyrotechnickými efekty. Dojem z letové ukázky byl velice dobrý a na rozdíl od výše popsaných hromadných vystoupení, která byla spíš volným poletováním skupiny letadel, měl jakousi společnou tematickou linku. Škoda jen že Twin Mustang a hlavně Me-110 jsou spíše velice volnými variacemi na téma svých předloh, o maketovosti mluvit opravdu nelze.

Nedá mi to se ještě nezmínit o dvou Zlínech Z-50, jednom z EPP a druhém ze stavebnice firmy Styrolan. Ten druhý měl opravdu pečlivě provedenou povrchovou úpravou a navíc velice pěkně létal akrobacii, čímž mi vyvrátil podvědomé přesvědčení že tento typ jako model zrovna vhodný není.

To je tak asi vše co mě z malých maket na letošním JMM zaujalo. Za to že toho nebylo více může jistě i dost silný vítr, se kterým někteří piloti RC minimaket odvážně svedli nerovný boj, ostatní modely jen vystavili a někteří ani to ne.

Převážnou část z představených modelů, které bych si troufnul zařadit do kategorie RC minimaket, jsem se pokusil zachytit na několika fotografiích:

No a pro úplnost ještě pár odkazů na fotogalerie na různých webech, které se mi podařilo objevit, a ze kterých si lze o celé akci udělat ucelenou představu:

[Felda]