Moje pistácia

Stavba konkrétních minimaket a létání s nimi, foto a video

Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník

Odpovědět
Lubomir Koutny
Reakce: 39

Moje pistácia

Příspěvek od Lubomir Koutny » 01 kvě 2026 18:59

Moje pistácia
Nejstarší a zatím asi nejvýkonějěí je Sonerai II váha 4,7g ten v belgickém Flémalle letěl 102 sec tedy v hale 22m vysoké, v nízké hale pak 70 sec to vše na gunu Pirelli Alfa Romeo smyčka 1,15 g/m, Na gumu TAN II a super sport smyčka 1,52 g/m, ale v Pardubicích po půl minutě ve výšce 4m přetažení prosednutí o 2m a pak znovu stoupal 60 sec. Možná potřebuje trošku plasteliny na špici vrtule,
Hornisse 4,2g nejlepší výkony ve vysoké hale v Hlučíně těsně pod minutou svazek L=335 1,05g 1.57 g/m N max 20000 zkouší se s ½ svazkem
Z-50M 4,4g Jako nový létal výborně, vysoko a také brzy skončil na vršku třešně ve výšce 22m, tam byl 3dny a po bouřce jsem jej našel nepoškozený přesně pod tou rřešní. Zkoušel jsem různé svazky, jakp nejlepší se ukázal z gumy 06/2017 L=260mm 0.75g 1,45g/m s tím v nízké hale nádraží Kr,pole na 1000 otáček nastoupal těsně pod strop a létal 5 okruhů o průměru 12m, na 1200 otáček pak již za 5s narazil do stropu a pak se zasunul za informační tabuli, dlouhým bezovým klackem jsem jej dostal ven a na zbytek otáček letěl parádních 5 okruhů, bohuřek fotky dopadly mizerně, vše rozmazané, Dnes na Prvního máje jsem chtěl udělat fotky venku, Na 1000 otáček několik letů ve výšce asi 5m a pokusy o focení, pak jsem natočil 1200 a fantastické stoupání do výšky 30m, bylo mi jasné. Že buď termika, nebo svah od baráku na jižní straně, zkouším fotit a bojím se, že model přistane na střeše baráku, ne dostal se před barák a zachytil o vršek 25m vysokého smrku, propadává mezi větvemi, až se zachytí o jednu těsně u kmene ve výšce 20m, zkouším teleskopický prut nadstavený 8m větví. Nejde to, pak vystřeluji šíp s přivázaným silonem. Nedaří se, nedaleko bydlící muž to zkouší házeni 2m hole. Bez výsledku. Po poledni začal foukat vítr, jdu se podívat, zda nepomohl. Je tam parta mladých lidí, jeden má balon a kope jej směrem k modelu, pak spadne ulomené křídlo a model je nyní 7m nad zemí, po nějaké době dostávám dolů i zbytek, oprava 2 hodiny a zase to bude létat.
Mr Smoothie, 4,6g má malou plochu a velké lomení křídla do V. Je suoer stabilní létá v ůzké stpoupavé spirále do velkých výšek a dolů sestupuje v ůzkých kruzích, nikdy nezůstal na stromě

To jsou ta má lepší pistácia, ta horší jsou v jiné bedně,
Přílohy
Moje  pistácia.JPG
Ulonené kříeoo.JPG
0

Lubomir Koutny

Re: Moje pistácia

Příspěvek od Lubomir Koutny » 02 kvě 2026 10:20

Oprava se povedla na výbornou. Takže je třeba vyzkoušet jak se projeví na letových schopnostech. V sobou ráno je úplné bezvětří, slunečno a v 9 30 již 16C, jdu na plácek a hned točím 1000 otáček, moc hezký let ve výšce 6m a přistání s 1/3 obrátek, zkoušel jsem i fotit v aparátu třikrát to lusklo, ale při kobtrole expozice ve stínu NULA, Stejné to bylo i při dalčích pěti letech na 1000. Zkouším natošit 1100, velká výška asi 20m 6x mačkám spoušť ale expozice žádná v záznamu jen ranní statické záběry, Seřízení je perfeltní, bez potřeby dolaďování, ale můj stařičký Olympus odmítá fotit letové záběry. Uvidíme zda si gá říci když vše vymažu a zkusím to z novu.
Přílohy
Pistácia z bedny 1.JPG
Sonerai II.JPG
Mr. Smoothie.JPG
Hornisse.JPG
druhá krabice pistácií.JPG
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 02 kvě 2026 15:23

Ano, po vyčištění záznamů a zformátovábí se Olympus umoudřil a 2x exponoval při dalším natáčení však svazek v Z-50M praskl (měl v sobě asi 30 natočení na 60-80%). Měl jsem s sebou Ještě Mr, Smoothie a ten jako obvykle nabral velkou výšku, jenže začal průvan od jihu a model prolétal jen asi 1 m od špice smrku na němž včera skončil Z-50M. To byl jasně signál vše zabalit a jít domů.
Přílohy
nad okapem.JPG
nad okapem.JPG (5.15 KiB) Zobrazeno 215 x
před barélem.JPG
před barélem.JPG (8.22 KiB) Zobrazeno 215 x
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 03 kvě 2026 10:02

Bedna č.2 obsahuje pistácia různé kvality stavby a letových výkonů-Například Pegna Pc-7 je sice perfektní minimaketa, ale zvolil jsem nevhodný, příliš klenutý profil, nepodařilo se je zalétat do pravidelných kruhů, takže občas létá jen rovně.
Naopak U L MAI Grišin je jednoduché pistácio s obrovskou VOP a létá hezky stabilně i venku toleruje slabší průvan.
Bílý Hornisse je lehčí a létavější než jeho hezký barevný protějšek.
Polystyrenová P-63 létá podle toho, jak se jí zrovna pokroutila křídla.
PIK-21 je choulostivý na seřízení, ale dá se zalétat až na minutové lety
Zato Jodel J-9 je těžký, nevhodně pokroucený a téměř nelétatelný zmetek
Přílohy
Z bedny č,2.JPG
Bedba 2.JPG
0

Odpovědět